vrijdag 8 februari 2013

Het geloof in de rechtsspraak onderhouden

De rechterlijke organisatie staat onder druk doordat er steeds meer zaken worden aangekaart. We zien vooral schaalvergroting als antwoord. Dat helpt echter niet genoeg. Mediation, geschillencommissies proberen voor eenvoudige zaken snel een oplossing te vinden om zo de toestroom te verminderen. Een buurtrechter zou ook zo'n snelle oplossing kunnen bieden.

Ik mis in de discussie echter dat het hele rechtssysteem uit beeld raakt.

Alle instituties, ook de rechterlijke macht, moeten hun legitimiteit steeds opnieuw onderhouden. Niet alleen door transparant te zijn en zaken uit te leggen, maar ook door meer inzicht te geven in de waarde van onafhankelijke rechtsspraak, los van de politiek, los van de slachtoffers. 

Mensen maken geen kennis met het goede systeem van onafhankelijke vanuit regels opgebouwde uitspraken. Een systeem dat waarborgen biedt voor individuen tegenover machtige groepen en een systeem dat lang lopende conflicten kan beslechten. In landen met juryrechtspraak maken mensen daar wel kennis mee, Ik denk dat een buurtrechter veel kan doen om die denkwijze van onafhankelijke rechtsspraak steeds herkenbaar te houden voor gewone mensen. Zeker nu de samenleving horizontaler is en mensen minder automatisch gezag aanvaarden,

De buurtrechter dus geen populistisch antwoord, maar een manier om de waarde van onafhankelijke rechtsspraak overal te bewijzen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten